Emco rodina

14.04.2017 17:59

Zaujímate sa o zdravý životný štýl? Milujete chutné müsli tyčinky, sypané vločky, kaše alebo ovsené sušienky? Pripravujete si ich na raňajky, máte ich v kabelke v práci, v batohu na výlete, či v škole, chutia vám ku káve, či čaju alebo si ich zalievate mliekom? Odkiaľ sa však tieto zdravé a výživné dobroty vzali?

Príbeh začína „na kolene“ doma a dnes si na dobrotách pochutnáva celý svet. Pán Zdeněk Jahoda, majiteľ českej spoločnosti Emco chytil po revolúcii za pačesy možnosť podnikať v potravinách a vyplatilo sa to. V tej dobe nebolo veľa vecí na trhu, avšak firiem, ktoré začali podnikať s absentujúcimi produktmi bolo dosť. Hľadal teda možnosti s čím začať. Stavil na zdravú stravu, a to sa vyplatilo. Záujem bol zo začiatku malý, avšak postupne rástol až sa prepracoval k značke Emco. Dovážané nemecké produkty vymenili za české výrobky a spoluprácu s českými zákazníkmi. Jako vzniklo meno spoločnosti? Emco vychádza z prvého písmena syna Martina. Na názov prišli spoločne s manželkou. Grafickú stránku loga mala v rukách tiež pani manželka. Prvé výrobky vyvíjala jedna šikovná pani a skúšobné vzorky sa piekli na plechu v trúbe. Nasledovala vlastná výroba müsli v rodinnej továrni, kúpa mlyna na spracovanie ovsa. Dnes vo vývoji pracuje päť vývojových odborníkov. Keďže je Emco rodinná firma, spolu s pánom Jahodom pracovala vo firme aj jeho manželka a teraz syn Martin. Pre pána Jahodu je rodina veľmi dôležitá, svojim trom deťom odovzdal lásku k športu a vždy sa im s láskou venoval. Z práce odchádzal o šiestej večer a nechodieval na pracovné večere. Venoval sa rodine. Nepamätá si, že by cez víkendy pracoval, a tak možno nikdy nepocítil, čo je to syndróm vyhorenia. Hoci pracuje v sfére zdravých produktov, aj jemu sa niekedy stane, že zje na posedenie celú orieškovú čokoládu. Avšak ako hovorí, že je zaujímavé pri cereálnych raňajkách, že keď si na ne zvyknete, tak je to závislosť, a potom sa ťažko opäť vrátite k chlebu s maslom.  

Za 3 roky, to bude 30 rokov od založenia firmy Emco, ktorú pozná hádam každý, kto sa zaujíma o zdravý životný štýl, ale tiež obyvatelia ďalších 40 zemí, kam raňajkové cereálie vyvážajú. Ako hovorí pán Jahoda: „K úspechu v živote je možno dôležitejšia vôľa, pilnosť, kázeň, sebariadenie než talent. Mám šťastie, že rodičia mi zo seba predali to najlepšie. Výchova v tej dobe bola iná, než v tej dnešnej. Tvrdšia, pamätám sa aj na fyzické tresty. Otec bol však veľký športovec a k športu nás viedol od malička. Tento záujem som po ňom zdedil a som presvedčený, že šport a vedenie príkladom kolektívu podporuje všetky důležité vlastnosti preto byť v živote úspešný.“ Zistite viac o produktech Emco na www.emco.sk.