Chrípkové obdobie je v plnom nasedení

21.10.2016 22:03

Ako si zvýšiť obranyschopnosť?

Keď vyčíňa chrípka, každý z nás by mal spozornieť a začať dbať o svoje telo vo zvýšenej miere. Dostatok vitamínov a minerálov by sme mali dopĺňať počas celého roka, obzvlášť však v chrípkovej sezóne. Budovať si silnú obranyschopnosť je dlhodobejší proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť a dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu. MUDr. Peter Minárik, PhD. z Onkologického ústavu Sv. Alžbety vám poradí, ako sa chrániť počas chrípkovej sezóny.

Čo spôsobuje chrípku, a prečo sa nám každý rok opakuje chrípkové obdobie?

Chrípka je infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje rýchlo sa šíriaci a premenlivý vírus. Akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky sa prenášajú priamym kontaktom s infikovanou osobou alebo nepriamo napríklad kontaminovanými rukami a predmetmi dennej potreby. Vzhľadom na to, že sa chrípka radí k infekčným ochoreniam s rapídnym priebehom, vyskytuje sa v našich zemepisných šírkach opakovane, zväčša od októbra do konca apríla. Zvýšená obranyschopnosť organizmu je v takýchto sezónach nevyhnutnosťou.

Existujú určité zásady prevencie?


Počas chrípkového obdobia je dôležité prim

erané obliekanie. Podchladenie organizmu zvyšuje riziko ochorenia. Myslite aj na dostatočné vetranie a prísun čerstvého vzduchu, zvlášť vo väčšom pracovnom alebo školskom kolektíve. Počas silnej epidémie je dobré vyhýbať sa uzavretým priestorom s väčším počtom ľudí a samozrejme kontaktu s chorými osobami. Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenie patrí správna výživa s dostatkom ovocia, zeleniny a tekutín a dodržiavanie zásad osobnej hygieny.

V zimných mesiacoch máme nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Sú alternatívy na doplnenie vitamínov a minerálov?

Podľa odporúčaní WHO by sme mali skonzumovať minimálne 5 porcií ovocia a zeleniny za deň. Počas chrípkovej sezóny to platí dvojnásobne. Pamätať si a dodržať túto kvótu však nie je až také jednoduché. Majte preto vždy po ruke balenie ovocného alebo zeleninového pyré, ktoré vie zahnať hlad, osviežiť telo a nahradiť jednu zo spomínaných 5 porcií ovocia a zeleniny. Ak chceme doplniť vitamín C, môžeme zvoliť aj inú alternatívu ako je čaj s citrónom, napríklad taký pohár pomarančového džúsu.

Je veľký rozdiel medzi pyré a čerstvým ovocím a zeleninou?

Pyré je svojím zložením produkt veľmi podobný zelenine a ovociu. Vyrába sa len zo zdravého, zrelého, čerstvého alebo skladovaného ovocia a zeleniny. Jednou z výhod pyré je obsah vlákniny – pektínu, ktorý sa v ňom nachádza. Zlepšuje chuťové vlastnosti pyré a je zdrojom rozpustnej vlákniny.

Ak by ste mali zhrnúť prevenciu chrípky v pár bodoch, aké by to boli?

Sú to všeobecné zásady zdravej životosprávy. Mali by sme dbať na vyváženú stravu s dostatkom ovocia a zeleniny, dodržiavať kvalitný pitný režim, nezabúdať na otužovanie a dostatok pohybu a v neposlednom rade dopriať organizmu dostatočný oddych a spánok, obzvlášť po náročných dňoch.