Andalúzia - klenot Španielska

21.01.2015 13:06

Španielsko je už roky obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.  V posledných rokoch si čoraz väčšiu obľubu získava aj Andalúzia.  Juh Španielska je úplne iný ako sever a rovnako iní sú aj jeho obyvatelia. Ľudia sú tu prívetiví, ochotní kedykoľvek vám poradiť či pomôcť. Ak sa opýtate na cestu, veľmi ochotne vám ju vysvetlia, zanietene a španielsky, čo na tom, že ste im veľa nerozumeli. Andalúzia, to je flamenco, krásna príroda, more a výborné vína. Kto sem raz príde, bude sa sem určite rád vracať.

Andalúzia - krajina, kde sa čas zastavil a história je dneškom. Krajina s mystickou atmosférou, ktorá vládne v Andalúzii od čias Maurov už viac ako pol tisícročia.  Snehobiele dedinky roztrúsené na úpätí Sierra Nevada, olivové háje a piesočnaté duny, tiché popoludňajšie siesty v úzkych kvetinových uličkách a búrlivé večery naplnené tancom, španielskym vínom a paelou. A ani turisti, prichádzajúci na kilometre dlhé piesočnaté pláže do moderných hotelových komplexov, nemajú tú moc, aby narušili vekmi zavedený kolobeh.

Costa del Sol

Costa del Sol (v preklade Slnečné pobrežie alebo presnejšie Pobrežie Slnka) je región v južnom Španielsku, v autonómnej komunite Andalúzie, ktorý pozostáva z pobrežných miest a dediniek pozdĺž Stredozemného pobrežia provincie Málaga a na východnom okraji provincie Cádiz. Počiatky dnešnej slávy Costa del Sol siahajú do 60. rokov dvadsiateho storočia, keď sem čoraz viac filmových hviezd a iných celebrít  začalo prichádzať za oddychom a zábavou. Z ospalých rybárskych dediniek, postavených v typickom andalúzskom štýle či s prvkami maurskej architektúry, sa postupne stávali najmodernejšie letoviská Španielska.

Pláže

Všetky turistické strediská lemujú krásne piesočnaté pláže, ktoré obmýva more s priezračnou vodou. Spoločným menovateľom stoviek kilometrov pobrežia je slnko. Andalúzia má 320 slnečných dní v roku. Nechajte sa zlákať nedotknutými miestami, majestátnymi útesmi, soľnými močiarmi či života plným podmorským svetom. Okrem rušných pláží tu nájdete aj množstvo malých skrytých zátok. Agresívne a vzrušujúce vlny Atlantiku pôsobia kontrastne so Stredozemným pokojom. Každá pláž má svoju vlastnú identitu, svoj charakter. Mnohé z nich možno považovať za skutočné prírodné dedičstvo.

Málaga

Málaga je druhým najväčším mesto Andalúzie. Pre toto mesto je typická predovšetkým takzvaná jednoruká katedrála ,,La Manquita", má totiž len jednu vežu, pretože stavbu kvôli nedostatku financií nedokončili. Vidieť sa oplatí aj pevnosť Alcazaba, ktorá bola postavená v 8.až 11. storočí. Malaga je tiež rodiskom Pabla Picassa, preto v meste nemôže chýbať jeho múzeum, ktoré je unikátnou prehliadkou umelcovej práce, od jeho prvotín  až po diela zrelého maliara svetového mena. Ďalším slávnym rodákom je Antonio Banderas, ten však zatiaľ svoje múzeum nemá...

Marbella

Synonymum  prepychu, bohatstva a snobstva. Jedno z mála letovísk, ktoré nelemujú obchodíky s plážovými slnečníkmi, zlacnenými plavkami a pohľadnicami. V snobskej časti Marbelly, v prístave Puerto Banos nájdete totiž len svetové značky, a pritom  tovar  v týchto obchodoch bude to najlacnejšie, na čo narazíte. Potom sú tu už len prepychové jachty a luxusné autá. Marbella je totiž jedno z najhonosnejších európskych letovísk a keď sa vám pošťastí, stretnete tu nejakú filmovú či spevácku hviezdu, prípadne členov európskych kráľovských rodín.

Nerja

Obľúbené, turisticky neskazené mesto ležiace 50 km východne od Málagy. Najvyhľadávanejším miestom, z ktorého je nádherný výhľad na nádherné andalúzske pobrežie a pohorie Sierra de Almiraja je Balcón de Europa. Pôvodný názov La Batería bol zmenený, keď sem v roku 1885 prišiel kráľ Alfonso XII. a vyhlásil "Toto je balkón Európy". Sochu samotného kráľa nájdete priamo na vyhliadke. Mestečku vtlačili pečať Mauri a ich duch v Nerji stále prebýva v podobe bielych domčekov obložených malými keramickými dlaždičkami.

Torrox Costa

Mestečko ležiace medzi Torre del Mar a Nerjou, vás zláka svojou kilometer dlhou pobrežnou promenádou s množstvom obchodíkov, barov a reštaurácií, ktoré sú otvorené po celý rok. Promenáda je priamo prepojená s plážami, najkrajšie sú Ferrara Playa a  Las Lindes Beach.

Na konci promenády stojí na útese maják „El Faro“ z roku 1864, ktorý vysiela signál každých 15 sekúnd viditeľný do vzdialenosti 20 námorných míľ. Pod ním sa nachádzajú pozostatky rímskej osady Caviclum, jednej z najvýznamnejších archeologických lokalít v provincii.

Čo treba ešte vidieť

Mestá ako Sevilla, Córdoba či Granada patria medzi historické svetové unikáty a stojí za to ich navštíviť pre ich architektonické skvosty rôznych kultúr. V Granade je najzaujímavejšia prehliadka Alhambry, ktorá bývala kráľovským mestom. V Córdobe na vás čaká mix arabských a židovských kultúrnych vplyvov, sú tu mešity, židovská štvrť, synagógy, rímsky most, slávne záhrady a mnoho ďalších pamätihodností. Medzi ďalšie turistické destinácie patrí aj blízke Maroko a Gibraltar.

Gibraltar - The Rock

Strategický bod medzi Atlantikom a Stredozemným morom, v Európe, ale na dosah Afriky, v Španielsku a predsa britský. Je najjužnejšie položeným miestom Európy. Europa Point je preto jednou z hlavných atrakcií polostrova. Malebné pohľady ponúka Upper Rock Nature Reserve. Gibraltar sa, že je jediným miestom v Európe, kde žijú voľne žijúce primáty v Európe ( okrem človeka) – opice makaky. Na polostrove panuje legenda, že Gibraltár bude dovtedy britský, kým tu budú žiť makaky. Aj preto ich domáci rozmaznávajú, a tak prirovnanie „drzý ako opica“ tu platí úplne. Stačí, že si všimnú, že máte čosi na zahryznutie... V 300 m nad morom situovanej jaskyni St Michael´s Cave, známej už Rimanom, sa často sa konajú koncerty. Keďže je Gibraltár miestom prvého objavu lebky neandertálca v Európe a tí, ktorí milujú archeológiu a históriu iste radi navštívia Gibraltar Museum. Návšteva Gibraltáru sa často spája s nakupovaním. Main street je hlavnou, a zároveň aj obchodnou ulicou, kde sa dá skvelo nakúpiť nielen móda, ale aj  tabakové a liehové výrobky.

Atmosféra

Ak už sa rozhodnete stráviť dovolenku v južnom Španielsku, okrem leňošenia na pláži či v hotelovom bare, nenechajte si ujsť možnosť zhliadnuť blízke turistické atrakcie či miesta. Poprechádzajte sa po  uličkách plných histórie a oddýchnite si v tapas baroch, ochutnajte andalúzske špeciality, ktoré zapite  ich skvelým vínom. A nebuďte prekvapení, ak vás  „vyrušia“ tmavookí čokoládoví predajcovia drevených sošiek, šperkov či „značkových“ okuliarov, kabeliek a hodiniek, ktorí sa denne prepravujú z pobrežia Afriky za svojimi zárobkami do turistických centier Španielska.

Dôležitou časťou kultúrneho a spoločenského života v Andalúzii sú stovky rôznych akcií - od osláv, koncertov, charitatívnych večierkov cez karnevaly a festivaly. Každý by mal aspoň raz zažiť nezabudnuteľnú atmosféru pravej španielskej férie, s typickým flamengom. Atmosféra férie je vždy plná vôní chutných andalúzskych špecialít, malých tapas, vína a sherry, plná farieb nádherných flamengo šiat.

 

Fotogaléria: Andalúzia - klenot Španielska

<< 1 | 2 | 3 | 4