Ako sa správne starať o svoje fúzy a bradu

18.01.2018 15:24

Poriadne zarastená brada a fúzy  sú už niekoľko rokov jedným zo znakov trendy a moderného muža. Mnoho pánov si necháva svoje fúzy trpezlivo rásť do ideálnej dĺžky a tvaru. Vedia však páni, ako má vyzerať správna starostlivosť? Dôležitý je nielen vzhľad, ale najmä zdravie a celkové pohodlie ich nositeľa. V nasledujúcich riadkoch poradíme, čo robiť, aby fúzy i brada každého muža nielen pekne vyzerali, ale zostali aj nepoškodené.

Česanie

Fúzy a bradu treba pravidelne česať, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým dôvodom je, aby v nich nezostávali nečistoty, ďalším, aby perfektne držal tvar, a nakoniec, aby nedochádzalo k strapateniu jednotlivých fúzov. V neposlednom rade vďaka česaniu docielime, aby fúzy a brada rástli správnym smerom. Za týmto účelom sú už dnes bežne dostať špeciálne hrebene, ktoré sú vyrobené zo šetrných materiálov a jemné fúzy i bradu počas česania nepoškodia. Po každom česaní sa odporúča fúzy a bradu taktiež vyčesať kefou. Týmto procesom dôjde nielen k ich narovnaniu a odstráneniu nečistôt, ale taktiež k premasírovaniu pokožky. Navyše, touto starostlivosťou predídeme vysychaniu fúzov. Česať a kefovať by sa mali fúzy každý deň, ideálne však dvakrát denne, napríklad ráno a večer.

Správne umývanie

Fúzy a bradu treba dvakrát až trikrát týždenne umyť, a to nielen z hygienických dôvodov, ale aj kvôli odstráneniu odumretých buniek starej pokožky. Na trhu už existuje množstvo šampónov navrhnutých špeciálne na umývanie fúzov. Jedným z nich je napríklad aj Originálny šampón a kondicionér na fúzy Bulldog, ktorý je u nás novinkou. Obsahuje čisto prírodné rastlinné zložky vrátane aloe vera, ktoré fúzy zjemňuje a zvlhčuje, kaméliového oleja, ktorý  pokožku chráni pred poškodením, a výťažkov zo zeleného čaju, ktorý spomaľuje starnutie pokožky. Fúzy sa umývajú podobne ako vlasy. Najskôr ich prepláchneme čistou vodou a potom nanesieme šampón, najlepšie s kondicionérom, ktorý dodá fúzom i brade plný vzhľad a energiu.  Opatrne premydlíme a riadne spláchneme, aby vo fúzoch a brade nezostal šampón. Nakoniec fúzy a bradu vysušíme a môžeme i vyfénovať.

Správny olej


Po každom umytí fúzov a brady by malo nasledovať olejovanie. Správne zvolený olej fúzy a bradu vyživuje a hydratuje. Nemalo by sa teda zabúdať na pravidelné olejovanie. Olej taktiež pomáha zmierniť svrbenie pokožky a fúzy i bradu čerstvo prevonia a po aplikovaní zostanú mäkké a žiarivé. Už i na našom trhu sú k dispozícii veľmi kvalitné oleje na fúzy. Ide napríklad  o olej značky Bulldog, ktorý má dávkovač na pohodlnú aplikáciu. Olej nanesieme rovnomerne do fúzov a brady,  najlepšie smerom zhora dolu, a potom vmasírujeme do fúzov, brady a pokožky. Olej sa už neoplachuje.

Balzam a vosk

Ďalšími neoceniteľnými pomocníkmi v starostlivosti o fúzy a bradu sú balzam a vosk. Tieto výrobky slúžia  najmä na vytvarovanie, aplikácia vosku je rovnaká ako pri  vosku na vlasy. Balzam najmä pomáha pri starostlivosti o fúzy a bradu tak, že ich zvlhčuje, vyživuje a tvaruje. Podľa štúdií a testov balzam na fúzy Bulldog zanecháva fúzy a bradu o 86 % mäkšie, o 70 % žiarivejšie a o 70 % menej mastné. Pomáha tiež pri úprave a stylingu a rýchlo sa absorbuje.