6 tipov, ako správne zazimovať chalupu

23.11.2017 15:41

Chalupa nám v priebehu teplých mesiacov skvelo slúžili a my jej to teraz musíme oplatiť. Je ju treba pripraviť na zimu, a to tak, aby sme mohli mať istotu, že na jar nájdeme celý dom v poriadku. Nebojte sa zapojiť celú rodinu, pokiaľ si všetko správne rozvrhnete, môžete mať za jeden deň hotovo. Upratanie chalupy pred zimou sa nevyplatí podceňovať. Často totiž platí, že na čo sa nepripravíte pred zimou, na jar doplatíte.

1)            S upratovaním je treba začať vo vnútri samotného objektu. Pred finálnym opustením chalupy je ideálne všetky lôžkoviny odviesť so sebou domov. Pokiaľ túto možnosť nemáte, je ich aspoň treba ochrániť pred navlhnutím. Periny, vankúše aj obliečky nechajte poriadne vyvetrať , zložte do skrine či periňáku navyše ich prikryte dostatočne veľkou dekou. Zabránite tak vniknutiu prachu a nechcenej plesne. Dekou či igelitom je vhodné tiež prekryť postele, gauče, kreslá a ostatný čalúnený nábytok. Nezabudnite tiež na závesy, ktoré je treba zvesiť z garniží, vyprané zložiť do tašiek a uskladniť spolu s lôžkovinami.

2)            Pred odchodom nezabudnite všetky povrchy očistiť od prachu a zabudnutých omrviniek, ktoré by mohli lákať nepozvaných návštevníkov v podobe hlodavcov alebo hmyzu. Pokiaľ máte na chalupe drevený nábytok, použite na jeho čistenie handričku z mikrovlákna, ktorým nábytok nikdy nepoškriabete. 

3)            Nezabudnite vyhodiť všetky netrvanlivé potraviny z chladničky, mrazničky aj špajze. Prejdite aj pivnicu, v priebehu leta sa tu určite nahromadili potraviny, ktoré by nemuseli do jari vydržať. Pre tento účel majte v zásobe dostatočné množstvo naozaj pevných vriec na odpadky. Napríklad odpadkové vrecia Fino Zeus sú nielen extra pevné, ale navyše sa zatvárajú pomocou zaťahovacej pásky, preto si môžete byť istí, že sa vám odpadky cestou k smetnému košu nevysypú. Všetky spotrebiče odpojte od elektriny a vypojte jej prívod. Vypustite vodu zo všetkých nádržiek a potrubí v dome. Pokiaľ nejde voda vypustiť (napríklad u výlevky umývadla) nasypte do nej obyčajnú kuchynskú soľ, ktorá zabráni zamrznutiu.

4)            Skontrolujte tiež, či do chalupy nemôže niekde zatekať. Drobné škody zvládnete opraviť sami, na zložitejšie opravy si radšej zavolajte odborníka. Zatečená voda v stene môže behom zimy spôsobiť na dome veľké škody v podobe prasklín a narušenia omietky. Okná zaistite okenicami, prípadne sa aspoň presvedčte, že okenný tmel správne drží a nehrozí pri zimných víchriciach poškodenie sklenených výplní.

5)            Pri finálnej obhliadke chalupy sa presvedčte, že sú riadne vyčistené odkvapy a voda nimi môže bez problémov pretekať. Zabránite tak stekaniu vody po omietke a tak aj jej poškodeniu. Pozornosť by ste mali venovať aj komínu, ktorý by mal byť celkom čistý. Pokiaľ máte otvorený komín, je vhodné naň  nainštalovať kryt, aby do neho nenasnežilo a neutvorila sa v ňom ľadová vrstva. Pokiaľ by ste sa na jar snažili založiť oheň v krbe, ktorý by mal takto upchaný komín, je tu vysoké riziko jeho poškodenia.

6)            Na koniec sa nezabudnite uistiť, že sú všetky zámky celkom funkčné. Nielen tie od hlavných dverí, ale aj tie od kôlne a ďalších objektov, ktoré sa v okolí chaty nachádzajú. Pokiaľ máte v pláne chalupu behom zimy navštíviť, je vhodné zámky obaliť igelitom, aby nezamrzli a šli ľahko otvoriť. Nezabudnite v priebehu zimy aspoň občas na chatu zájsť a odpratať pred ňou sneh, prípadne o to poprosiť susedov. Takáto nepravidelná aktivita môže odradiť prípadných zlodejov, ktorí nebudú chcieť riskovať, že ich chytíte pri čine.